Maltahelgen del 1

Dags att återge vår maxade weekend i detta land som högst troligt blir vårt hemland ett tag (eller länge!?)

Vi startade hemifrån redan kl 6 på morgonen. Tog bilen till Hallsberg och hoppade där på tåget mot Göteborg. Min mamma och älskade ungarna hann precis vakna och krama oss hej då.
Underligt men rätt skönt att sitta ensam med maken på tåget, inte tre galna töser som pockar på uppmärksamheten. Jag vet knappt vad jag ska göra utan dom, vaddå ska mitt fokus ligga på mig själv helt plötsligt!? Kanske ska skärpa mig lite med det, bara vara Sara lite oftare. Inte mamma Sara, om det nu är nån skillnad på oss?

Men eftersom vi nu kastade oss iväg på en väldigt oplanerad utlandshelg kände vi för att vara just lite oplanerade och spontana. Och OM vi var sen! Jag satt och kollade flighter från Landvetter, för att se så det var on schedule. Men det fanns ju inget till Malta?? Vad nu?
Det visar sig att planet går från Göteborg city istället! Lite dålig koll, men upptäckte det ju i tid i alla fall. Hade varit ganska snopet att upptäcka det på Landvetter.

Satt sen och letade hotell, visste inte vart vi ville vara dessa dagar så vi bestämde oss för att lösa det på plats.
Även hemresan från Skavsta försäkte vi planera. Slutade med att vi tog en livlina och ringde en vän. TACK Andreas!!!

Flygresan har jag redan beskrivit så istället hoppar jag vidare till kontoret i Santa Venera, där Jesper hade intervju. Vi kom därifrån runt 18. Ett lyckat möte så det var det värt att vänta på, men oj vad trötta och hungriga vi var! De anställda föraåg oss med kaffe, vatten och kolor, mem lite skakis och illamående började jag bli. Att J klarade sig så bra föratår jag inte, hans blodsockerfall är inte att leka med!

Chris som chefen där hette blev alldeles till sig när han fick höra att vi inte hade hotell bokat, snabbt fixade han så en assistent ringde runt till några hotell. Då kände vi oss allt lite väl oplanerade, knappast gynnsamt i jobbdintetvjun.
Men strax efter hade vi ett rum bokat på Dolmen (hahaha) Resort i St Pauls Bay. Tack tack sa vi!! Även en taxi kördes fram åt oss och en otrooooligt kringelkrokig bergådalbana körde iväg med oss. Fy vad dåligt jag mådde, rädd att jag skulle få migrän pga matbristen och yr i huvudet av bilkörningen. Taxicahffisen körde som att han hade elden efter sig. Då var det ändå med eCab som vi fått lära oss är de enda rätta. En oändligt lång bilresa (25min kanske) tag tillslut slut och vi kunde checka in.
I denna stund var vår känsla för en Maltaflytt väldigt sval!!! Första intrycket i ett nytt land kan definitiv vara en jobbig känsla! När dessutom mörkret kryper på stärks obehaget!

Vi tog oss snabbt iväg ut för att hitta en restaurang. Det var ungefär 50 brittiska pensionärer för många i hotellets så vi valde att gå vidare. Hamnade tillslut på ett brittiskt hak med hamburgare som smaklökarna kunde varit utan. Men kroppen blev glad! Våra första kalla Cisk’s intog vi också. Det lokala ölet (lager). Helt ok!

Shoppade på hemvägen på oss turistkarta, boken Walks of Malta&Gozo, tandkräm, adapter, mm och snubblade sen trötta upp på hotellrummet och SOV!

Jag vaknade redan kl 7, utan att ha vaknat en endaste gång(!) under natten. Med tre döttrar hemma som i stort sätt aldrig sovit hela nätterna i sina sängar (stora gör det oftast numera) så kan jag nog räkna mina sova-hela-natten nätter på en hand! Så utvilad drog jag isär gardinerna och fick se ett halvmolnigt och blåsigt, närtill stormigt, Malta. Surfade snabbt upp min dagspott på telefonen. Hann skriva ett inlägg i Föräldrar på Malta gruppen på FB. Eller snarare ett rop på hjälp att omvända vår mindre angenäma känsla för detta lilla land. Att det första jag läste på FB, var att det varit en jordbävning under natten som kunde kännas på Malta, gjorde knappast känslan bättre.
Tog en dusch, alltid så extra skönt att duscha på hotell, och kollade sen responsen på FB. Alla goa människor som snabbt svarar, tipsar, peppar och lugnar!!

Efter frukost checkade vi ut och bestämde oss för att ge St Pauls Bay en ny chans, så vi promenerade runt i ett par timmar. Det blåste som tusan och nån liten regnskur fick vi på oss men annars började vi känna oss riktigt behagliga till mods. Och i lä fick vi känna på underbara varma solstrålar!
Vi kollade lekparker, strandpromenaden, matbutik och ytterligare ett brittiskt hak. Mötte många goa malteser som visade vägen, tog sin tid och berättade om allt mellan himmel och jord!

Efter lunch gav vi oss på att försöka åka public busses. Efter att ha försökt tyda busskartan en bra stund, hittade vi en bussman att fråga och hittade sen vår hållplats. Vi hoppade på bussen mot Ghajn Tuffieha och Golden Bay.
Fantastisk fin strand och jag kände lyckorus.
Bussresan dit var toppen, liksom nästa mot Sliema. Fick en helt annan överblick på omgivningarna. Public busses rekommenderas varmt. En hel dags hop on hop off för €1.50!!!

Nästa anhalt blev Sliema och det kändes jätte härligt, hade en känsla av att jag inte skulle gilla det. Att det var för svenskt, pga alla skandinaver. Visst såg man mest utlänningar, mem ändå en skön känsla. Här strosade vi längs strandpromenaden, Wifi-ade i en bar och njöt av solen! Hade fortfarande inget boende för bnatten och tog beslutet att sova i södra Malta istället för Sliema som vi först tänkt. Nu visste vi att vi gillade denna del och det vore bra att hinna se ännu en stad. Sagt och gjort hoppade återigen på en buss. Denna mot Valetta. Resan mellen Sliema och Valetta var jätte fin. Valetta verkar vara häftigt att se (mer än genom bussfönstret nästa gång tack). Smidigt på busstationen där vi bytte buss nu mot Birzebugga. Lätt att få hjälp!

Tyvärr var denna bussresa helgens bottennapp. Halvvägs framme klev det på fyra lite väl druckna karlar. De satte sig strax bakom oss och började härja, gasta och bete sig riktigt obehagligt! Skulle tippa på flyktingar från Somalia. Förstod inte vad de sa. Men jag tror de var på och tjafsade med en eller två andra på bussen. Det blev mer och mer hetsigt och adrenalinet började pumpa…riktigt obehagligt och jag önskade bara att vi skulle vara framme eller de skulle gå av. Tänkte tankar som att de skulle råna alla på bussen eller dra fram ett vapen. Jag brukar inte var sån men detta blev så himla läskigt!! Men detta hände inte utan tillsut gick den de tjafsade med av och ett par hållplatser senare även vi. Skyndade in på det flashiga nybyggda hotellet vi bokat, men tyvärr var denna lilla by fläckad av händelsen att vi faktiskt bara åt middag och vände med taxi denna gång tillbaka till Sliema. Kommer säkert ge den en ny chans nästa gång som vi gjorde med St Pauls.
Innan denna bussresa hade jag knappt sett en enda mörkhyad människa eller invandrare som ej är nordeuropee. På denna buss var vi däremot nog de enda vita. Jag hör till de som INTE gillar att barnen knappt träffat människor från andra kulturer pga att det knappt bor några här i vårt område!! Så misstolka mig nu inte, jag har klurat länge på denna del, hur jag ska skriva för att inte klampa på tår eller få massa dumma kommentarer. Och hade det inte varit för att det kom på ett gäng bråkstakar (bråkstakar som för övrigt hade varit lika obehagliga oavsett kön, färg eller kultur) på bussen hade vi säkerligen blivit kvar i Birzebugga över natten Det jag vill få fram är att jag blir ledsen över att Malta verkar vara lika segregerat som så många andra länder!!!!

Vidare nu.
Tillbaka i Sliema efter en taxiresa mååånga gånger bättre än den förra. Vår taxiförare hette Charlie, gullig maltes som bodde i staden Manikata i norra Malta , nära Gloden Beach. Han berättade massor under halvtimman vi åkte. Erbjöd sig också att visa oss runt ordentligt nästa gång vi kom. Visa olika boenden, stränder, skolor och områden. Kommer säkert ringa honom!

Vi klev in på hotellet fick enligt portiern sista rummet. Nånting i mig sa att rummet med havsutsikt som vi nyss bokat kanske inte riktigt skulle vara vad vi trodde. Mycket riktigt, vi klev in i en fängelsehåla! Toaletten luktade förfärligt och på andra sidan fönstret och balkongen var en husvägg ca en meter bort!! Här kunde vi inte bo! Jag är egentligen inte kräsen alls, men detta funkade inte!!!!!
Så vi åkte ner med hissen och jag sa att der rum inte ALLS bar vad vi förväntade oss. Det var som han anat detta och ringde snabbt till grannhotellet och sa att de hade dubbelbokat och bad dom ta in oss iatället. Tror nog att det stämde och att vi fick skrubben typ!
Inne på Sliema Chalet fick vi så vår seaview. En stjärna extra men samma pris!

Somnade trötta efter en liten barsväng på strandprpmenaden.
Lång dag med många upplevelser. Hann verkligen med massor!

Forts. följer…

Det här inlägget postades i Äventyr och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.